Trans Karavanke

Turno kolesarska pot od Jezerskega do Tromeje

Trans Karavanke  

https://trans-karavanke.pzs.si


Trans Karavanke je turno kolesarska pot s štirimi etapami, ki poteka od Jezerskega do Tromeje.  Že dolgo si želim krajše avanture in ker v hribe zahajam samo kot turni smučar (poleti sem mi ne da hoditi), sem se odločil, da bom prekolesaril tri etape in tako preživel nekaj časa v zavetju hribov. 

Zadnje etape nisem želel odpeljati, saj me ni mikalo kolesariti po kolesarskih stezah od Mojstrane do Kranjske Gore in se potem vzpeti na Tromejo (to je zgolj moje mnenje, saj sem v Kranjski Gori preživel kar nekaj dni in sem jo zaenkrat malo naveličan). 


Poti sem se lotil 'self-supported', kar pomeni, da vse kar sem potreboval sem imel seboj. 


Začel sem pri Tic-Jezersko in se po dobro označenih poteh povzpel do Brsne lese in se spustil do Jelendola ter se potem povzpel na Kofce. Na spustu iz Kofc je sledilo kosilo, spust do Tržiča, pavza in izotonični radler.  

Pot se nadaljuje po stari cesti proti Ljubelju, kasneje pa se priključi glavni cesti do Zelenice. Zaradi utrujenosti in strmih klancev sem skoraj celo pot prehodil. Sledil je dolgo pričakovan spust v dolino Završnice, kjer sem ob jezeru imel pavzo za kavo. Sledil je vzpon na Valvasor z večerjo na Zabreški planini. Prvi dan sem kolesaril 9 ur in prevozil 79 km ter 3260 višinskih metrov, zato sem za ta dan zaključil in bivakiral. 

Naslednji dan so me prebudili klici jelenov in se tako že zgodaj odpravil dalje. Začel sem površno in takoj zgrešil odcep ter se za nekaj kilometrov spustil v dolino. Sledili sta kava in zajtrk ter mučnih 1000 višinskih metrov kolesarjenja do Mojstrane, a so bili lepi razgledi in čakanje na zadnji spust odlična motivacija. 

 Moja ocena turno kolesarske poti Trans Karavanke: 

Pot poteka, čez čudovite kraje, lepe hribe in planine, kar je neprecenljivo. Vzponi so večinoma strmi in zahtevni, vendar če se etape lotite kot dnevne ture menim, da so odličen pokazatelj telesne pripravljenosti ter ponujajo edinstveno doživetje na domačem pragu. Poti so dovolj blizu civilizaciji, da je v primeru težav pot do doline blizu, hkrati pa so dovolj stran, da kolesarimo v miru in uživamo v naravi. Pohvale koordinatorjem poti za njihovo delo, da so sestavili čudovite trase. 

 

Za lažjo predstavo spodaj dodajam seznam opreme in hrane.

 Oprema: 

Pot sem prevozil na Chromag Stylusu - agresivni jekleni trdak z 160 mm sprednjega vzmetenja.  

Na kolesu sem imel 'dry bag', v katerega sem spravil obleke za spanje in bivak vrečo, Wacaco Nanoespreso, prvo pomoč, hrano in pumpo. V kolesu pa One up Edc orodje (https://wheelbase-shop.com/izdelek/orodje-oneup-edc-v2-black-tool/ ).

V nahrbtniku sem imel gorilnik, plinsko bombo, vodo, vodoodporno jakno in hlače, zračnico, črve, visečo mrežo ter hrano. 


Za pomoč pri vezanju opreme na kolo sem uporabljal smučarske trakove (https://www.blackdiamondequipment.com/en_SI/product/ski-strap-20in/).


Za navigacijo sem uporabljal Garmin Edge 830, ki mi je odlično kazal koliko vzpona in kilometrov poti me še čaka do cilja. Opozorilo GPS naprave se med seboj razlikujejo, kar pomeni, da naprava  javi, da si s poti, čeprav si na edini cesti. 


Menim, da je za na pot najbolj primerno imeti vsaj 120mm hoda spredaj in zadaj oz. nekje do 140/150mm hoda. Zdi se mi, da bi XC kolo čez težje prevozljive terene težko preživel, enduro kolo pa je zaradi vzponov in nezahtevnih spustov odveč. 


Poraba hrane tekom ture: 

Zjutraj zajtrk (ovseni kosmiči, banana, jabolko in arašidovo maslo) potem 250g makaronov, 100g omake z zelenjavo in konzervo čičerike (150g), vrečo ovsenih kosmičev z oreščki (200g), 150g arašidovega masla, 1 banana (druga mi je med spustom odletela) in 3 jabolka. 

Zakaj sem tehtal hrano? Ker mi je v ruzaku zmanjkovalo prostora za razne škatle in sem zato vso hrano dal v zip vrečke. Med samo vožnjo sem pojedel 4 navihančke in vsaj 10 energijskih ploščic. Spil sem en dvojni in en enojni espresso, ter izotonični brezalkoholni radler. Glede vode, spil sem med 6–10l v obeh dneh. 

 

Pot poteka mimo gorskih koč, kjer se lahko okrepčamo z dobro hrano, a ker nobena od njih nima veganske ponudbe se nisem nikjer ustavil. 

 

Rad bi se zahvalil punci Ajdi za transfer do Jezerskega in trgovini Wheelbase za podporo (https://wheelbase-shop.com/).


Trans Karavanke
Planinsko društvo Kranj 17. julij 2022
Share this post
Archive
Sign in to leave a comment
Lake.Bike