Domov | Novice | Kolesarjenje v naravnem okolju in zakonodaja

Kolesarjenje v naravnem okolju in zakonodaja

15. september 2011

Ta teden je potekel rok za oddajo predlogov za spremembo osnutka zakona o vožnji z vozili v naravnem okolju (pdf) - zakona, za katerega so že ptički začeli čivkati, da je neživljenjski, nelogičen, nedodelan in kot tak nesprejemljiv. Skorajda težko verjamemo, da je bilo Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) kot predlagatelj sposobno narediti nekaj tako pavšalnega.

Dober glas seže v deveto vas

Ko je bil predlog javno objavljen, so se vnele vroče razprave ter pojasnjevanje, zakaj tak odpor do predloga s strani kolesarjev. Nekaj glasu o tem je seglo tudi do medijev, v branje pa priporočamo naslednje:

Potrebujemo nov zakon, a ne kakršnega koli

Dejstvo je, da je sedanja uredba oz. zakon, ki nas kolesarje meče v isti koš z motornimi vozili, zastarel in nujno potreben prenove. Na podlagi osnutka je nastalo nekaj predlogov za spremembo oz. izboljšavo osnutka novega zakona:

Turni kolesarji smo planinci

Pri naših turah srečujemo različne ljudi, ravno tako različne, kot jih vsakodnevno srečujemo v prometu na cesti. Eni so prijazni - s takimi se ponavadi razidemo s prijaznim pozdravom. Drugi nas občudujejo, včasih se celo želijo fotografirat z nami. Med pohodniki, ki jih srečujemo, pa se najdejo tudi taki, ki nas pozdravijo z neodobravanjem, včasih celo z zmerjanjem - takim namenjamo največ naše pozornosti. Zagovarjamo namreč načelo, da lepa beseda lepo mesto najde - tako se s slednjimi pogovorimo o tem, kdo smo in kakšen je namen našega odseka. Ponavadi se razidemo pomirjeni in z več razumevanja kot ob snidenju.

Ker smo turni kolesarji v prvi vrsti planinci, ki za svoje udejstvovanje uporabljamo gorska kolesa, je za nas planinska etika prvo merilo, ko se podajamo na turo. Kdor je z nami že kdaj zašel na skupno turo, bo znal povedati, da se zavzemamo za odgovoren odnos do okolja, zagovarjamo prednost pohodnikov prednost, trudimo se, da na naših poteh ne puščamo sledi (z zavorami), ne odmetavamo smeti, ne povzročamo nepotrebnega hrupa, po potrebi uredimo pot (v marsikaterem od naših nahrbtnikov se nahaja ročna žaga) in da v naši družbi ni prostora za objestnost.

Zagovarjamo zdravo pamet, ki je zelo dobro opredeljena na strani Rules of the Trail (IMBA).

TKO Kranj

Arhiv novic

 

 

 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
>Strinjam se