Domov | Reportaže | Sobotni (I) seminar učenja tehnike z mojstri na Krvavcu

Sobotni (I) seminar učenja tehnike z mojstri na Krvavcu

Avtor: Mirjam Bajt Leban

V soboto zjutraj je ob 7:45 na spodnji postaji kabinske žičnice Krvavec vse bilo v znamenju koles. In njihovih lastnikov! 19 lastnikov koles je bilo učencev, ena učenka, 5 mojstrov ter ena mojstrica. Vsak s svojo zgodbo zakaj na seminar in vsak s svojimi pričakovanji kaj si od seminarja obeta.

Luka med razlago tehnike.Marsikdo bi bolj potreboval kavo kot čaj. Kljub temu ni ostalo nič čaja.Anatomija kolesa by Cufi.Pripravljeni......na štartu......zdaj!Fantje, počasneje, to ni tekma.3-kolesarka z nasmehom do ušes.Vzpon nas ogreje.Kolonica se je malce razvlekla.Mojster Cufi.Naj se prične......akcija.Mojster Jure.Full face.Quart face.Mojster Luka.29-ka.Upsa, stolp se je nagnil.Za kazat pra-pra vnukom leta 2051.Za v Planinski vestnik.Vijuganje med keglji.Z 29-ko ni problema......s 26-ko tudi ne......s trdakom pa tudi ne.Zmrzujem. Nina, mojstrica.Mojster Blaž.Tole je treba znat, če hočeš narediti front pivot, seveda pa lahko končaš tudi s prevalom čez balanco.Kolo zna, kaj pa mi?Kaj naj pokažem?Aja, tkole z levo lahko tudi z dvema prstoma, če z enim ne gre.Stolp še vedno po strani.Končno spet naravnost.Bremzanje.Jure. Z najbolj fotogenično majico.Kdo je pa tele črte naredu??Mojster Tomaž. Tako se iz ležečega položaja na travi.......dvignemo v sedečega. Jasno?Takole čredica pridno čaka, da jo spustijo v ogrado z......bandami.Tudi skakalnica se najde...seveda, če znaš skočit. Drugače je pa to navadna grbina.Metini pomočniki v kuhinji.Čikngroup v akciji.Mojster zadovoljen.Mojster načelnik zadovoljen in utrujen.Gasilska pred spustom.

Po šatlu s kabinsko žičnico do Rozke se ej pričelo zares. Lukov teoretični del s poudarkom na aktivni vožnji in Zdravceva (Cufi) predstavitev anatomije kolesa sta ob sladkem štrudlju in čaju, ki ju je za nas pripravila prijazna Meta, minila ne da bi se zavedli kdaj in že smo poganjali proti stolpu na Krvavcu. Razdeljeni v dve skupine smo intenzivno vadili aktivno držo, zaviranje, ravnotežje, ovinkarjenje in na koncu celo »front pivot«. Mimoidoči planinci so radovedno in z zanimanjem spraševali ali je to tekma, vaja, trening, kakšnega negodovanja na naš račun pa nismo slišali. Sledil je spust do zgornje postaje kabinske žičnice, kjer del poteka tudi po letošnji pridobitvi smučišča – urejeni kolesarski poti z bandami in nekaj manjšimi skakalnicami. Proga kot nalašč, da preverimo pravkar osvojene prvine gorskega kolesarjenja. Po obilnem kosilu nas je Blaž nekoliko streznil z vplivi kolesarjenja na okolje, našim odnosom do naravnega okolja in drugih koristnikov le-tega, razgovorili smo se o dobrih in slabih izkušnjah, ki smo jih doživeli pri kolesarjenju pri nas in v tujini, zaključek debate pa je bil, da imamo oboji, tako pešci kot kolesarji pravico do gibanja v naravnem okolju, je pa pešec vsekakor tisti šibkejši, ki mu moramo dajati prednost in ga ne ovirati.  

Čisto za konec nas je čakal zagotovo najbolj pričakovani del dneva – spust do izhodišča. Razdelili smo se v dve skupini: tisti bolj gotovi in izkušeni so odkolesarili po »downhill« progi, ostala polovica pa po »čiknwayu« mimo Ambroža, ki pa mu tudi ni manjkalo začinjenih odsekov.

In za konec? Pohvala organizatorjem, ki so hkrati tudi mojstri kolesarjenja, kuharici Meti, kmetu, ki je dovolil, da smo teptali njegov travnik na Krvavcu in vsem nasvidenje do naslednjič.

Fotografije sta prispevala Tomaž Ovsenik in Blaž Šmid.

« nazaj na Reportaže

 

 

 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
>Strinjam se