Domov | Novice | S kolesi po planinskih poteh

S kolesi po planinskih poteh

21. september 2011

Objavljeno v Gorenjskem Glasu, torek, 20. septembra 2011 (čanek v PDF obliki, članek na spletu)

V Planinski zvezi Slovenije napovedujejo, da bodo nekatere planinske poti odprli tudi za turne kolesarje.

Kranj - Čeprav je vožnja po vseh planinskih poteh prepovedana, se v Sloveniji vse bolj uveljavlja turno kolesarstvo, lahko bi rekli kar planinarjenje na kolesih. V okviru Planinske zveze Slovenije (PZS) tako od leta 2007 deluje komisija za turno kolesarstvo, katere namen je predvsem vzgoja in izobraževanje kolesarjev za varno in zabavno, a hkrati neškodljivo vožnjo v naravi. Na Gorenjskem trenutno deluje le en lokalni turnokolesarski odsek (TKO), ki so ga pred letom dni ustanovili v Planinskem društvu Kranj. Njegovi člani si prizadevajo, da bi turno kolesarstvo vendarle dobilo svoj prostor pod soncem, bolje rečeno na planinskih poteh. 

"Turno kolesarjenje je trenutno dovoljeno le po kolovozih in makadamskih poteh, nikakor pa ne po urejenih planinskih poteh. Ker nas je vedno več in radi uživamo v naravi, predlagamo, da vsaj del planinskih poti odprejo tudi za turne kolesarje po vzoru Italije, kjer je turno kolesarstvo dovoljeno povsod, kjer ni izrecno prepovedano. Celo v narodnih parkih so določene poti, po katerih je dovoljeno kolesariti," pravita turna kolesarja Blaž Šmid in Tomaž Ovsenik, sicer načelnik in podnačelnik TKO pri Planinskem društvu Kranj. Sogovornika menita, da bi problematiko najlažje rešili sedaj, ko se pripravlja nov zakon o vožnji z vozili v naravnem okolju. 

 

Blaž Šmid     Tomaž Ovsenik

"Zakon bi moral biti bolj življenjski do turnih kolesarjev, ki spoštujemo naravo ter se zavzemamo za etično obnašanje in sobivanje z drugimi planinci in uporabniki gorskega okolja. V takšnem duhu v našem TKO kolesarje, trenutno nas je 23, tudi izobražujemo. 17. in 18. septembra smo na Krvavcu organizirali seminar tehnike vožnje, kjer smo gostili kolesarje iz vse Slovenije in celo Hrvaške," poudarja Šmid.  

Kolesarji si želijo, da jih zakon ne bi tako omejeval pri vožnji v gorskem svetu

Predsednik PZS Bojan Rotovnik se strinja, da bi lahko del urejenih planinskih poti odprli za turno kolesarstvo, opozarja pa, da je v Sloveniji večina od devet tisoč kilometrov planinskih poti za turno kolesarjenje neprimerna - poti v visokogorju, na zavarovanih območjih, kjer poti potekajo na ozkem pasu zemljišča ...

"V PZS zagovarjamo stališče, da bomo skladno z določbami zakona o planinskih poteh pri skrbnikih poti oziroma planinskih društvih preverili interes, da se posamezne poti odprejo za dvonamensko rabo, torej za planince in kolesarje. Seveda moramo pred tem pripraviti ustrezna strokovna merila, da kasneje ne bo prihajalo do neljubih situacij na terenu. Kjer bomo ugotovili, da na podlagi strokovnih meril in s soglasjem tako skrbnikov kot uporabnikov lahko odpremo planinsko pot - del ali v celoti - tudi za kolesarje, bomo to tudi naredili. Te poti bodo označene z ustreznimi tablami, za vse druge planinske poti pa bo še naprej veljalo, da so za kolesarje zaprte," je razložil. 

avtor: Simon Šubic, foto: Gorazd Kavčič, Maja Bertoncelj

Arhiv novic

 

 

 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
>Strinjam se