Domov | Reportaže | Kolesarska pustolovščina nad Baško grapo

Kolesarska pustolovščina nad Baško grapo

Avtor: Simon Bakovnik

Ko začneš vrteti pedala, ni več časa za ugibanja in vprašanja, hribi, tura in družba te prevzamejo, vesel si sončnih žarkov, ki prederejo gosto krošnjo dreves, vesel si vsakega napredovanega metra v višino, vesel si razgleda ...

	
Zgodaj zjutraj, priprave na kolesarjenje.V čudoviti igri svetlobe navzgorVsaka koča je priložnost za kratek oddihMulatjera proti Vrhu BačeMal je treba naokol pogledatKaj vse nas še čaka, daleč je še drugi vrhNa razgledniku nad mulatjero, skupinska minus fotograf :)Super teren za uživanje na kolesuProti vrhu KobleTehnične težavePogled proti BohinjuTo pa je že visoko v hribih ...Tud peš je treba, če drugače ne gre ...Kam pa sedaj?Naskok na najvišjo točko tureVrh izven trase, sam a nista onole gori kolesarja ?!?Okoli Bohinjske Bistrice se odpiraProti PrimorskiIgraKontrola nad spustom je nujnaUživancija v visokogorju ...... in uživancija v gozdu.S stilom!Kam pa sedaj?Tamle gor zadaj smo bili prejle!Najgrša ovira na poti za kolesarje (nevidna žica)Prečenje nad GrapoGori, doli, naokoliPočitek in malica v Hudi Južni (sej ne da je za ovinkom lep piknik prostor)Takole pa izgleda LockOut prednje vilice po 1300 višincih pred novimi 1300 višinci (smeha polna skleda)Mal smo že zmatrani...Ko tekne jabolko, ki bi drugače svoje zrele čase dočakalo pozno jeseniKonec grde nove ceste na Otavnik in začetek lepše, kompaktne ceste proti vrhuTudi proti OtavnikuNaš dopoldanski del vožnje je skozi v megli ...Motanje med vodnimi kanalčki ...... ko ne gre več, pa leva desna ena dva ...Dopoldanski vrhovi v megli in senca Porezna pod njimi (z vrha)Proti CerknemuSamo še dooool gremo ...Naši konjičkiPo grebenu Porezna ...... je uživancija, ...... vsak ima svoj stil.Gremo doool!Uživancija ob več kot zasluženem spustuOrnk zaščiten kolesar, ...... malo manj ornk zaščiten kolesar ...in kolesar, ki je pravkar slišal nekaj o pivu.Na zdravje!Višinski diagram, ki ima v seštevku okoli 38km in 2600 višinskih metrov gori in še toliko doli.

(Pre)zgodnje jutro

Ob prebujanju okoli pete ure zjutraj sem najprej preklel dan, ko sem dve leti nazaj dal idejo prekolesariti traso gorskega maratona nad Baško grapo. Deset minut kasneje, sem ta dan preklel še enkrat, saj tako zgodnja ura za filanje z močno hrano za energijo tekom dneva res ni primerna. Vožnja s kolesom čez prazno Škofjo Loko pa je glavo postavila na pravo mesto, prihajajoči dan je bil videti že v drugih, svetlejših in bolj vedrih barvah.

"Pejmo pogledat, druge ni"

Snidenje z ostalimi udeleženci je bilo jutranje leno, nobenega posebnega navdušenja v očeh, le kanček negotovosti je bilo opaziti v kolesarjih. "Kaj nas čaka, kako prekolesariš 2600vm hribov v enem dnevu, kakšni vzponi in spusti nas čakajo?", se je slišalo na Petrovem Brdu, štartu in cilju naše pustolovščine. "Pejmo pogledat, druge ni" in zapodili smo se v strm klanec proti Bohinjskim goram.

Tekma s sabo

Ko začneš vrteti pedala, ni več časa za ugibanja in vprašanja, hribi, tura in družba te prevzamejo, vesel si sončnih žarkov, ki prederejo gosto krošnjo dreves, vesel si vsakega napredovanega metra v višino, vesel si razgleda, ko se dvigneš z gozda, vesel si, da so od krutih časov v naših hribih ostale lepo vozne mulatjere, vesel si šale prijatelja, ki bi v drugačnih okoliščinah morda zvenela celo čudno, vesel si, da si tam, da živiš in uživaš prav vsak sleherni trenutek. Zmes fantastičnega okolja, dobre družbe in želja po premaganju zadanega te potegnejo v nepozabno avanturo, ki je kljub velikim naporom ne boš nikoli pozabil. Zato se na čase tudi lotevamo daljših, markantnih tur. Lahko bi jih razdrobili in odpeljali v dveh ali celo več nedeljah, vendar je doživetje premagati dolgo, resno traso v enem kosu mnogo bolj močno.

Gor na Črno prst in dol v Baško grapo

Iz Petrovega Brda smo se vozili po bohinjski strani gora nad Baško grapo, po čudovitih mulatjerah smo dosegli Koblo,  najvišje smo se znašli pod Črno prstjo, kjer nam je vreme postreglo s čudovitim razgledom daleč naokoli. V Baško grapo smo se nato spustili proti Hudi Južni. Za spust s kolesom vrhnje področje na žalost zaradi sipke poti ni najbolj primerno, vendar smo ga odpeljali, ker smo bili tam. Ostali spusti in prečenja so bila navdušujoča in prav hitro smo se znašli v Hudi Južni ob praznenju zalog nahrbtnikov, da v naša že dokaj utrujena telesa dobimo še nekaj energije.

Najboljša juha in štruklji

Za seboj smo imeli že okoli 1200 vm mulatjer, poti in potk, Huda Južna leži na približno 290mnm, mi pa imamo pred seboj še vzpon na Porezen, ki je na 1630 metrih. Poleg tega je s te strani vzpon nanj s kolesom še precej zahteven. S težkimi nogami smo pobrcali do Zakojce, kjer nas je Turistična kmetija pri Flandru dobesedno posrkala vase. Okrepčilne goveje juhe in slastni domači skutini štruklji so nam dali zagona, da so naslednji kilometri hitreje minili.

Porezen za 'zaključek'

Na Otavniku smo se končno močno približali Poreznu, naskok nanj pa je bil mešanica hoje, guranja in nošnje naših prevoznih sredstev. Kot vedno, na vrhu je vse poplačano, odpeljali smo še nam vsem znan spust proti Petrovemu brdu in par minut kasneje kljub težkim telesom nazdravljali in uživali ob poznem nedeljskem kosilu Pri Slavcu v Zalem Logu.

« nazaj na Reportaže

 

 

 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
>Strinjam se