Domov | Reportaže | V tretji generaciji tečajnikov Turno kolesarskih vodnikov

V tretji generaciji tečajnikov Turno kolesarskih vodnikov

Avtor: Tomaž Ovsenik

Glede na to, da smo pred kratkim v Kranju ustanovili Turno kolesarski odsek, so me kot člana upravnega odbora poslali na usposabljanje, da bom na odseku odslej lahko kaj pametnega postoril.

Tehnike spretnostne vožnjeSinglca proti StoluZabreška planinaOrientacija na tisoč in en načinMakadama smo se do sitega najedliNujno večerno moško opravilo - ogled fuzbalske tekmeVodnik naj bo v čim večji meri sam svoj mehanikObvezen pregled koles pred začetkom tureDemonstracija vožnje na strmem vzponu (Luka Gratej)Demonstracija vožnje na strmem spustu (Polona Kern)Prva pomoč, najmanj zaželena stvar na turiPriprava izpitne tureIzpitna tura - proti Potoški planiniKo se udeleženci puntajo, jih zadaj priganja metlaPlanina Stamare, cilj izpitne ture

Prve julijske dni sem se zapodil v hribe, kjer so včasih pasli krave in drobnico knjižni junaki Janeza Jalna. Na Valvasorjevem domu pod Stolom je namreč te dni potekalo tretje usposabljanje za turno kolesarske vodnike v okviru Komisije za turno kolesarstvo pri Planinski zvezi Slovenije.

Štiri dni smo udeleženci usposabljanja preživeli v družbi odličnih inštruktorjev in ostalih predavateljev, ki so nam v okviru predavanj in praktičnih prikazov v glavo vbili vse tisto, kar mora znati in vedeti turno kolesarski vodnik: tehnike vožnje, popravilo kolesa, oprema kolesarja, priprava ture, orientacija, prehrana kolesarja, pravni vidiki vodenja, psihologija vodenja, vodenje skupin, prva pomoč ... ogromno informacij in predvsem praktičnega znanja. Opravljen teoretičen in praktičen izpit je šele naš začetek - zdaj sledi organizacija pripravniških kolesarskih tur, s katerimi bomo pridobljeno znanje spravili v prakso in na koncu prišli do vodniške licence.

Vse pohvale organizatorjem ter osebju Valvasorjevega doma, kjer se človek tako dobro počuti, da smo ob koncu komajda našli pot proti domu :).

Vse fotografije je posnela Mojca Starič, soudeleženka usposabljanja.

« nazaj na Reportaže

 

 

 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
>Strinjam se